Spot’70 ontvangt Jacqueline Kooter Onderscheiding

Op zondag 6 mei 2018 heeft Spot’70 tijdens het BrugTheaterFestival in Alkmaar de ‘Jacqueline Kooter Onderscheiding’ ontvangen. De onderscheiding is een eerbetoon aan Jacqueline Kooter, die ruim 50 jaar actief was in het theaterveld en in november 2016 overleed na een kort ziekbed. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een groep of organisatie die zich met hart en ziel inzet om het amateurtheater in de kop van Noord-Holland diverser, rijker en vooral avontuurlijker te maken.  De onderscheiding is een blijk van waardering voor de succesvolle zoektocht naar vernieuwende en spannende theatervormen. Kooter droeg  in haar leven deze waarden uit en maakte deze als bestuurder, organisator, stimulator, regisseuse en speelster waar. Gerard Kooistra, jury-voorzitter, licht de keus voor Spot toe: Spot’70 uit Warmenhuizen is een prachtig voorbeeld van het fenomeen vereniging. Mensen in verbondenheid die het avontuur zoeken binnen (amateur)theater of – juister gezegd – het theater als avontuur beleven. Jacqueline Kooter heeft deze krachtige groep spelers en betrokkenen, daarom altijd een warm hart toegedragen. Zij schuwen het risico niet en zoeken de grenzen op van wat kan.  De grote kracht van Spot’70 wordt gekenmerkt door een enorme vitaliteit. Dat uit zich in minder voor de hand liggend repertoire,  spelplezier en het durven gaan buiten de gebaande paden. Zij stellen zich open voor nieuwe makers en initiatieven: locatietheater, een route door het dorp etc. Maar bovenal willen zij als theatervereniging actief participeren in de eigen omgeving en die daarbuiten. En dat dat gewaardeerd wordt blijkt wel uit de vele bezoekers die de voorstellingen van Spot’70 heeft.  Spot’70 is als dorpsvereniging van grote betekenis voor de gemeenschap en de regio. Zowel voor de spelers als het publiek is Spot’70 een plaats om thuis te komen.’  Kleinzoon Finn reikte de onderscheiding aan voorzitter Astrid Stam uit. De onderscheiding, gemaakt door creatieveling Ria de Ridder, is een miniatuur van de jurk die Kooter als speelster droeg tijdens de voorstelling ‘de Koning danst’. Deze voorstelling kwam mede tot stand door een samenwerking tussen jongeren en mensen met een beperking. Beide doelgroepen droeg Kooter een warm hart toe. Voorzitter Astrid Stam in haar dankwoord: ‘We herkennen ons in het prachtig juryrapport en zijn dan ook apetrots deze onderscheiding te mogen ontvangen. Jacqueline kwam regelmatig naar onze voorstellingen kijken en ik weet zeker dat zij het helemaal eens is met de keuze. Bijzondere mensen sterven niet, ze gaan wel, maar blijven toch, altijd. Deze onderscheiding krijgt een mooi plekje binnen onze vereniging ter nagedachtenis aan een bijzonder inspirerend theatermens.

Spot’70 ontvangt Jacqueline Kooter Onderscheiding
tech: dodo.nl | design: studioviv.nl